Обяснено: Защо дузпата на Борнемут срещу Манчестър Юнайтед беше отменена от VAR

Colin Millar

Борнмут и Манчестър Юнайтед изигра забавно равенство 2-2 в събота Висша лига действие.

Доминик Соланке и Джъстин Клуйверт два пъти даде преднина на Борнемут от двете страни на първото полувреме Бруно Фернандес удар, който отново изравни резултата от дузпа през второто полувреме Адам Смите хандбал.

И все пак имаше още драма с дузпата в края на добавеното време в края на мача, тъй като реферът Тони Харингтън посочи мястото след защитника на Юнайтед Уили Камбвала повали Борнмут Райън Кристи.

Въпреки това, след проверка на VAR, фаулът беше извършен извън наказателното поле, като дузпата беше намалена на свободен удар.

ВТИДИ ПО-ДЪЛБОКО

Брифингът: Борнемут 2 Ман Юнайтед 2: Още пропуски в защитата, но Бруно идва на помощ

Какво се случи с инцидента с дузпата и VAR?

Кристи от Борнемут получи топката извън наказателното поле и напредна напред до границата на наказателното поле на Юнайтед, когато се сблъска с Камбвала.

И двамата играчи паднаха в зоната, тъй като реферът Харингтън отсъди, че това е нарушение, извършено в зоната.

Въпреки това VAR анализира изображенията от сблъсъка и реши, че фаулът е направен извън зоната.

Реферът беше посъветван да намали решението до свободен удар извън наказателното поле, от който Борнемут не вкара.

Камбвала и Кристи се озоваха на пода в зоната, но фаулът се случи извън нея (Робин Джоунс - AFC Bournemouth/AFC Bournemouth чрез Getty Images)


Камбвала и Кристи се озоваха на пода в зоната, но фаулът се случи извън нея (Робин Джоунс – AFC Bournemouth/AFC Bournemouth чрез Getty Images)

Какво каза мениджърът на Борнемут Ираола за това?

Мениджърът на Борнемут Андони Ираола каза пред Sky Sports след мача, че смята, че е трябвало да бъде отсъдена дузпа за неговия отбор.

Ираола твърди, че дори ако първоначалният контакт за нарушението е станал извън зоната, нарушението е продължило в наказателното поле и е трябвало да бъде отсъдено като дузпа.

„Ако вдигнете рамката нагоре, те са може би на един сантиметър вътре в полето, но той (фаулът) продължава в зоната“, каза Ираола.

„Той (Камбвала) влиза с Райън Кристи на два метра в наказателното поле. Очевидно е.”

VAR взе ли правилното решение?

Позицията на мениджъра на Борнемут Ираола беше, че фаулът на Камбвала е продължил в наказателното поле.

Контактът обаче беше осъществен извън линията на наказателното поле, като и двамата играчи се приземиха в наказателното поле след нарушението.

The Правилата на играта на Международния съвет на футболната асоциация (IFAB) за сезон 2023-24 за фалове и неправилно поведение се посочва само, че нарушения, извършени извън наказателното поле, не могат да бъдат отсъдени като наказателен удар.

Един аспект от правилата на играта гласи: „Ако защитник започне да държи нападател извън наказателното поле и продължи да държи в наказателното поле, реферът трябва да отсъди наказателен удар.“

Това обаче не беше приложимо към инцидента между Камбвала и Кристи, тъй като нямаше „задържане“ от защитния играч, като единственият подходящ контакт за спиране на играта се случи извън зоната.

(Горна снимка: Робин Джоунс – AFC Bournemouth/AFC Bournemouth чрез Getty Images)



Source link

Post expires at 7:36am on Tuesday May 28th, 2024

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOGIN

User Welcome once more to the Football Academy Levski - Rakovski

Skip to toolbar